Huvudbild för Storm
Bild: Pette Rissanen

Storm

Premiär 1.2

På en liten ö långt ute i Östersjön är stormarna och deras följder en ofrånkomlig del av livet. Dramatiska händelser lever kvar både i berättelser och i minnesmärken man skapar för såväl de levande som de döda. Storm återger två av de otaliga skeppsbrotten i vattnen kring Utö och förlisningarnas inverkan på människorna som lever på havets och vädrets villkor.

Pjäsförfattaren Hanna Åkerfelt kommer från en lotssläkt som har bott på Utö sedan ön fick fast befolkning i mitten av 1700-talet. Hon frågar sig och oss:
Vilka risker är vi beredda - eller kapabla - att ta för att hjälpa en medmänniska? Vad släktleden innan oss gjorde när katastrofen var framme formar vår syn på oss själva. Berättelserna som lever kvar blir en väg till vår egen historia. För att veta vem vi är behöver vi minnas - både dem vi räddade och dem vi inte kunde hjälpa.

Fyra skådespelare blåser liv i berättelserna om två förlisningar: Draken (1929) och Park Victory (1947). Båda lämnade på sitt sätt bestående spår i Finlands sjöfartshistoria.

Medverkande

MANUS Hanna Åkerfelt
REGI Julian Garner
SCENOGRAFI OCH KOSTYMDESIGN Hanne Horte-Garner
LJUD- OCH LJUSDESIGN Juho Golnick
MASKDESIGN Kaija Heijari
PÅ SCENEN Jon Henriksen, Henrik Heselius, Stella Laine och Sofia Törnqvist

Mer av Åbo Svenska Teater

Huvudbild för ÅST Gästspel och konserter
ÅST Gästspel och konserter
Spelperiod
januari 2023maj 2023
Huvudbild för [LOVELACE]
[LOVELACE]
Spelperiod
mars 2023april 2023
Huvudbild för Dracula
Dracula
Spelperiod
januari 2023april 2023
Huvudbild för Honey
Honey
Spelperiod
januari 2023