Huvudbild för En kort episod i svampcivilisationens universella historia

En kort episod i svampcivilisationens universella historia

Premiär 31.1

Framtiden skapas här och nu.

En kort episod i svampcivilisationens universella historia skissar med glimten i ögat fram en morgondag någonstans mellan nutiden och den ofrånkomliga undergången. Föreställningen undersöker metamorfoser inom människan och i hennes omgivning.

Genom nio olika berättelser får vi ta del av mänsklighetens vinster och förluster, dokumenterade av ett ensamt neuronnät, inbandade på svamparnas språk och noggrant sparade i mycelets bibliotek. Fungi.net står för översättningen till det mänskliga språket.

Den här sprakande och visuellt starka föreställningen skapar oväntade samband mellan varelser, fenomen och händelser. Publiken uppmuntras till att fantisera om alla de scenarier framtiden kan erbjuda. Vi ställs också inför frågan: Tänk om framtiden redan är här?

Pjäsen är skriven av Michail Durnenkov, en av de mest framstående ryska samtida dramatikerna. Hans pjäser har översatts till otaliga språk och spelats runt om i Europa. För regin står en av sin generations intressantaste namn i Finland, Essi Rossi, känd för sin mångsidighet, sin skarpa rytm och sitt filmiska scenspråk. Ksenia Peretrukhina har skapat scenografin. Hon är en välkänd och uppskattad konstnär inom det ryska teater- och bildkonstfältet och hennes produktioner har presenterats i bred skala både i Ryssland och utomlands. Både Durnenkov och Peretrukhina är mångfaldigt prisbelönta i Ryssland (bland annat Den Gyllene Masken) och lever för tillfället i exil i Finland.

Det här är arbetsgruppens första gemensamma teatersamarbete – en föreställning där inget är omöjligt och verklighetens gränser befinner sig i konstant rörelse. Den konstnärliga gruppen kompletteras av Pauli Riikonen (ljud), Liisa Pesonen (kostymdesign) och Ilmari Paananen (ljus- och video). På scen uppträder Carl Alm, Antonia Atarah, Elmer Bäck, Milla Kangas och Kauri Sorvari.

Föreställningens språk är finska, med möjliga inslag av andra språk, och den textas på finska, svenska och engelska via en mobilapp. Föreställningen görs i samarbete mellan Klockriketeatern och Esbo stadsteater.

31.1–18.2.2023
Norrskenshallen, Esbo stadsteater

Medverkande

Dramatiker & dramaturg: Mikhail Durnenkov
Regi: Essi Rossi
Scenografi: Ksenia Peretrukhina
Ljuddesign: Pauli Riikonen
Kostymdesign: Liisa Pesonen
Ljus- och videodesign: Ilmari Paananen
Producent: Irina Duskova
På scen: Carl Alm, Antonia Atarah, Elmer Bäck, Milla Kangas, Kauri Sorvari​

Tillgänglighet

TextningTillgänglig för rullstolsburnaInduktionsslinga för hörapparat

Mer av Klockriketeatern