Huvudbild för Dracula
Bild: Robert Seger

Dracula

Premiär 15.9.2022

"Musiknumren hör definitivt till höjdpunkterna och skådespelarna briljerar med sång och dans." - Hufvudstadsbladet

Dracula är underhållande musikteater, skräckromantik, show, fars, skuggteater och komik!

I det gamla teaterhuset kan vad som helst hända. Det tisslas och tasslas i foajén. I salongen svävar en skälvande stämning.

“Stig in frimodigt och av egen vilja!”, säger nu greve Dracula.

Han har en stark aura, en universell charm, en dragningskraft man inte kan motstå. Han kan för varje människa vara just det hen behöver. Han har flera hundra års erfarenhet av att bemöta och hantera människor.

Vi backar till slutet av 1800-talet. Mina Harker letar frenetiskt efter ett tema för sin roman. Hennes man Jonathan Harker har fått en fantastisk chans i sitt arbete. Han ska sköta ett fastighetsköp för en utländsk kund. Både Mina och Jonathan står inför ett genombrott i sina yrkesliv. Jonathan reser till Transsylvanien för att träffa sin kund, men blir fängslad i hans slott. När kunden själv åker till London, börjar det hända konstiga saker.

Bram Stokers gotiska skräckklassiker har inspirerat till en uppsjö av filmtolkningar, tv-serier och referenser till populärkulturen. Dracula trollbinder och fängslar om och om igen.

I Åbo Svenska Teaters nya och fräscha tolkning betraktar vi nutidsmänniskans skräck när hon möter en art som är starkare, smartare och mera livskraftig än hon själv. Dracula är en musikteaterföreställning där skräck och ömhet sammanflätas. Det är en tankelek som görs med glimten i ögat och blod i mungipan.

“Hela huset kommer att vibrera när arbetsgruppen kommer igång”, säger regissören Susanna Airaksinen med ett leende på läpparna och blänkande tänder.

Dracula är en smaskig och nervkittlande berättelse om det värsta av monster - men är det människan eller vampyren som är monstret?

Medverkande

TEXT OCH REGI Susanna Airaksinen
MUSIK Kari Mäkiranta
SCENOGRAFI Anders Karls
KOSTYMDESIGN Tuomas Lampinen
MASKDESIGN Sabina Segerström
LJUSDESIGN Antti Niitemaa
STUNT-, KAMP- och DANSKOREOGRAFI Iiro Heikkilä
PÅ SCENEN Riko Eklundh, Tuuli Heinonen, Samuel Karlsson, Julia Korander, Stella Laine, Ingemar Raukola, Sofia Törnqvist, Jerry Wahlforss, Marika Westerling, och Aaro Wichmann samt cirkusartisterna Heidi Aho och Iiro Heikkilä.
ORKESTER Kimmo Gröhn, Teemu Mastovaara, Kari Mäkiranta, Rasmus Puranen

Tillgänglighet

TextningTillgänglig för rullstolsburna

Mer av Åbo Svenska Teater

Huvudbild för ÅST Gästspel och konserter
ÅST Gästspel och konserter
Spelperiod
januari 2023maj 2023
Huvudbild för [LOVELACE]
[LOVELACE]
Spelperiod
mars 2023april 2023
Huvudbild för Honey
Honey
Spelperiod
januari 2023
Huvudbild för Storm
Storm
Spelperiod
januari 2023maj 2023