Huvudbild för Dracula
Bild: Pette Rissanen

Dracula

Premiär 15.9

I det gamla teaterhuset kan vad som helst hända. Det tisslas och tasslas i foajén. I salongen svävar en skälvande stämning.

“Stig in frimodigt och av egen vilja!”, säger nu Greve Dracula.

Han har en stark aura, en universell charm, en dragningskraft man inte kan motstå. Han kan för varje människa vara just det hen behöver. Han har flera hundra års erfarenhet av att bemöta och hantera människor.

Vi backar till slutet av 1800-talet. Mina Harker letar frenetiskt efter ett tema för sin roman. Hennes man Jonathan Harker har fått en fantastisk chans i sitt arbete. Han ska sköta ett fastighetsköp för en utländsk kund. Både Mina och Jonathan står inför ett genombrott i sina yrkesliv. Jonathan reser till Transsylvanien för att träffa sin kund, men blir fängslad i hans slott. När kunden själv åker till London, börjar det hända konstiga saker.

Bram Stokers gotiska skräckklassiker har inspirerat till en uppsjö av filmtolkningar, tv-serier och referenser till populärkulturen. Dracula trollbinder och fängslar om och om igen.

I Åbo Svenska Teaters nya och fräscha tolkning betraktar vi nutidsmänniskans skräck när hon möter en art som är starkare, smartare och mera livskraftig än hon själv. Dracula är en musikteaterföreställning där skräck och ömhet sammanflätas. Det är en tankelek som görs med glimten i ögat och blod i mungipan.

“Hela huset kommer att vibrera när arbetsgruppen kommer igång”, säger regissören Susanna Airaksinen med ett leende på läpparna och blänkande tänder.

Dracula är en smaskig och nervkittlande berättelse om det värsta av monster - men är detmänniskan eller vampyren som är monstret?

Medverkande

TEXT OCH REGI Susanna Airaksinen
MUSIK Kari Mäkiranta
SCENOGRAFIAnders Karls
KOSTYMDESIGN Tuomas Lampinen
MASKDESIGN Sabina Segerström
LJUSDESIGN Antti Niitemaa
PÅ SCENEN Riko Eklundh, Anna Victoria Eriksson, Tuuli Heinonen, Samuel Karlsson, Julia Korander, Stella Laine, Ingemar Raukola, Sofia Törnqvist, Jerry Wahlforss och Aaro Wichmann samt cirkusartisterna Heidi Aho och Iiro Heikkilä.
ORKESTER Kimmo Gröhn, Teemu Mastovaara, Kari Mäkiranta, Rasmus Puranen

Tillgänglighet

TextningTillgänglig för rullstolsburna

Mer av Åbo Svenska Teater

Huvudbild för En Julsaga
En Julsaga
Spelperiod
november 2022december 2022
Huvudbild för Mitt och Ditt och Mitt
Mitt och Ditt och Mitt
Spelperiod
september 2022december 2022
Huvudbild för Honey
Honey
Spelperiod
september 2022november 2022